Istorijat

• Prvu loptu u Kraljevo 1909. godine je doneo konjički kapetan Delić iz okoline Šibenika. On je iz austrijske vojske pobegao u Beograd, odakle se nešto kasnije preselio u Kraljevo. Lopta je bila kožna sa gumenim uloškom, a kupljena je u Zemunu.

• Prve utakmice u Kraljevu su odigrane u Divljem Polju. Igralište se nalazilo preko puta stare železničke stanice i ložionice, gde je danas krug Fabrike vagona.

• Žiča je bio prvi fudbalski klub u Kraljevu, osnovan 1919. godine. Svoje prve utakmice klub je odigrao protiv Viktorije iz Čačka i pitomaca Vojne akademije.

• Na obe utakmice pretrpeo je visok poraz. Nakon tri godine postojanja, klub menja ime u Ibar i takmiči se u ligi Kragujevačkog loptačkog podsaveza. Klub je postojao sve do 1941. godine.


• Nakon završetka rata, grupa sportskih entuzijasta sredinom meseca aprila 1945. godine u sali hotela Pariz održava osnivačku skupštinu i formira fudbalski klub pod nazivom Sloboda.

• Prvi predsednik kluba je bio inž. Mile Mitrović, a članovi uprave su bili Mile Pribaković, Desanka Vitorović, Stanko Lekić, Milija Tanasijević, Ratko Stojić, Nikola Naumović, Mijo Kostić, Hrane Strijelić i drugi.


• Utakmice su igrane pod obalom na mestu današnjeg bazena. Prvu utakmicu Sloboda je odigrala protiv Streljačkog bataljona koji je bio stacioniran u Kraljevu. Dresovi u kojima su odigrali utakmicu su bili crvene boje, a napravljeni su od padobrana. Rezultat je bio 10:1 za tim iz Kraljeva.

• Na kvalifikacionoj utakmici za ulazak u I ligu protiv Borca u Čačku fudbaleri Slobode napuštaju teren zbog otvorene naklonosti sudije domaćinu. Naime Sloboda je vodila sa 2:0 u prvom poluvremenu. Tokom drugog dela Borac izjednačuje, tako što jedan gol postiže iz ofsajda, a na 10 minuta pred kraj postiže i treći gol posle faula nad igračem Slobode Mikicom Stanojevićem.


Fudbaleri na poziv članova uprave napuštaju teren pre isteka meča. Posle utakmice dolazi do nereda gde pored igrača učestvuju i navijači Slobode. Zbog ovog incidenta klub je suspendovan. Nekoliko meseci kasnije dolazi do fuzije sa Lokomotivom i klub dobija novo ime SLOGA.• Krajem četrdesetih i početkom pedesetih godina, Sloga se takmiči u Srpskoj ligi, koja tada broji četrnaest klubova. Kraj prvenstva 1951. godine Sloga završava na prvom mestu i očekuje je takmičenje u II ligi. Međutim posle Pisma CK KPJ o negativnim pojavama u fiskulturi ukida se jedinstvena Srpska liga, i formiraju se podsavezne lige. Sloga takmičenje nastavlja u podsaveznoj ligi Kragujevac, zajedno sa još sedam klubova iz te oblasti.• Sloga se takmiči u podsaveznoj ligi sve do 1958. godine, kada se od četiri zone formiraju dve Druge savezne lige (istočna i zapadna). Kao osmoplasirani tim na tabeli, Sloga nema pravo da igra kvalifikacije za Drugu ligu – istok, tako da takmičenje nastavlja u novoformiranoj Srpskoj ligi. U sezoni 1965. godine u Južnoj grupi Srpske lige Sloga osvaja prvo mesto i zajedno sa Slobodom iz Užica plasira se u Drugu ligu. Nakon završetka prvenstva Sloga i Sloboda su zbog navodnog lažiranja vraćeni u Srpsku ligu. Međutim odluka je ubrzo poništena, i ˝beli˝ započinju takmičenje u Drugoj ligi istok, gde provode nekoliko narednih sezona.

• Najveći uspeh u svojoj istoriji Sloga je zabeležila u sezoni 1969/70. kada je takmičenje u Drugoj ligi završila na prvom mestu ispred večitog rivala Borca iz Čačka. Ostala je još samo jedna prepreka ka prvoj ligi, a to je bila ekipa Crvenke. Medjutim "beli" nisu imali dovoljno sportske sreće tako da je Prva liga ostala samo neostvarena želja. I dan danas se u Kraljevu prepričavaju događaji sa utakmice Sloga – Crvenka.


• U Drugoj ligi Sloga ostaje sve do 1973. godine, kada "beli" završavaju takmičenje na dvanaestom mestu (liga je brojala osamnaest klubova), i zbog reorganizacije moraju da se presele u niži rang.

Od tada pa sve do početka devedesetih godina Sloga se sa više ili manje uspeha takmiči u Srpskoj ligi, a jedno vreme i u Međurepubličkoj ligi (jednu sezonu "beli" su proveli i u Drugoj srpskoj ligi).

• Nakon raspada SFRJ Sloga u sezoni 1992/93. se takmiči u Drugoj ligi.Kraj prvenstva završava na sedamnaestom mestu, i igra baraž sa ekipom Mladosti iz Bačkog jarka. Prvi mečje odigran u Kraljevu i završen rezultatom 0:0. Revanš se odigrao u Bačkom jarku gde je Sloga poražena sa 5:2, iako je vodila sa 2:1.• U Drugu ligu "beli" se vraćaju 1998. godine, i tu ostaju sve do 2002. godine kada zbog reorganizacije takmičenja ispadaju u Srpsku ligu. Nakon samo jedne sezone provedene u Srpskoj ligi, zbog još jedne reorganizacije Sloga ispada u Šumadijsku zonu. Posle dve godine provedene u zoni Sloga se u proleće 2005-te godine ponovo vratila u Srpsku ligu "Zapad".


• Na kraju sezone 2007/2008 Sloga osvaja drugo mesto u Srpskoj ligi "zapad" i stiče pravo igranja u baražu za plasman u Prvu ligu Srbije. U prvom kolu na neutralnom terenu u Novom Beogradu "beli" su savladali ekipu niškog Sindjelića rezultatom 2:1. U drugoj rundi kvalifikacija fudblaleri Sloge su izgubili od ekipe Indjije rezultatom 2:0 i oprostili se od daljeg takmičenja u baražu, ne ostvarivši tako željeni plasman u Prvu ligu Srbije.
Sledeće sezone "beli" su više nego ubedljivo osvojili prvo mesto u Srpskoj ligi "Zapad" ispred ekipe Radnički Stobeks, plasiravši se u drugoligaško društvo - Prvu ligu Srbije posle sedam godina .XS
SM
MD
LG